آخرین اخبار » اخبار » اقتصادی » خبر مهم
کد خبر : 5474
سه شنبه - ۲۰ شهریور ۱۳۹۷ - ۱۷:۵۷

استخراج زیرزمینی سنگ ایران در انتظار رضایت معارضان

وجود معادن فراوان در لرستان ظرفیتی ناب برای توسعه همه جانبه این استان محروم اما پر نعمت به شمار می رود ظرفیتی که برای بهره مندی از آن علاوه بر مسئولان، بایستی مردم نیز پای ثابت کار باشند.

به گزارش وارک نیوز به نقل از ایرنا، وجود ظرفیت های متعدد در هر منطقه فرصت مناسبی برای پیشرفت و توسعه محسوب می شود و ایجاد زیرساخت ها به منظور بهره برداری از این فرصت ها همواره مورد توجه بوده است.
لرستان از استان های غنی در زمینه بسیاری از نعمت های طبیعی و استعدادهای خدادادی بوده و از دیرباز تاکنون مردم این سرزمین به دلیل ضعف در زیرساخت ها از این مزایا و مواهب خدادادی بی بهره بوده اند.
وجود معادن فراوان در لرستان ظرفیتی ناب برای توسعه همه جانبه لرستان به شمار می رود به نحوی که در صورت توجه جدی به این بخش، ظرفیت های بالقوه سرمایه گذاری در عرصه فرآوری انواع سنگ های تزئینی، ساختمانی و مواد کانی غیر فلزی به فرصت های درخشان توسعه و اشتغال تبدیل خواهد شد.
برای رسیدن به توسعه در هر بخشی مردم نیز باید یک پای ثابت کار باشند که متاسفانه در برخی مواقع عدم همکاری مردم خود عاملی برای توسعه نیافتگی می شود.
اجرای نخستین طرح استخراج زیرزمینی سنگ کشور که قرار است در استان لرستان اجرایی شود نمونه بارزی از عدم همکاری مردم است که به دلیل همراهی نکردن برخی معارضان محلی، همچنان روی کاغذ مانده است.

**صدور نخستین مجوز مطالعات استخراج زیرزمینی سنگ تزیینی کشور در لرستان
معاون امور معدنی و اکتشافات اداره کل صنعت، معدن و تجارت لرستان می گوید: با توجه به ظرفیت بسیار بالای سنگ تزیینی استان و کیفیت این ماده معدنی در لرستان، برای اولین بار در کشور مجوز مطالعات استخراج زیرزمینی سنگ تزیینی برای این استان صادر شده است.
جلال مومیوند اظهار داشت: سایقه استخراج زیرزمینی معادن کشور در حوزه هایی همچون ذغال سنگ و معادن فلزی از جمله سرب و روی است و تاکنون هیچگونه سنگی به صورت زیرزمینی در کشور استخراج نشده است.
معاون امور معدنی و اکتشافات اداره کل صنعت، معدن و تجارت لرستان ادامه داد: تاکنون استخراج سنگ تزیینی به صورت روباز انجام شده که علاوه بر آثار نامطلوب زیست محیطی، قطعات سنگ استخراج شده نسبت به استخراج زیرزمینی کوچک تر است.
مومیوند با بیان اینکه ایمنی استخراج زیرزمینی بسیار فراتر است تصریح کرد: این نوع فرایند باعث حفظ محیط زیست و توسعه پایدار می شود.
وی کاهش ضایعات و باطله را از دیگر مزایای استخراج زیرزمینی سنگ برشمرد و گفت: سنگ حاصل از این روند هوازده نیست و کیفیت بسیار بالاتری دارد.
وی با بیان اینکه مجوز استخراج زیرزمینی برای مطالعه در منطقه دره بادام شهرستان چگنی صادر شده گفت: با توجه به جغرافیای این منطقه، با اتمام ذخیره سنگ در معادن زیرزمینی، می توان از معدن به جامانده به عنوان هتل، قطب های گردشگری و جاذبه های ژئوتوریسمی استفاده کرد.

**ایمنی و صرفه اقتصادی کمتر در معادن روباز
معاون امور معدنی و اکتشافات اداره کل صنعت، معدن و تجارت لرستان تصریح کرد: در حال حاضر ذخایر قابل توجه سنگ تزیینی به ویژه در شهرستان چگنی وجود دارد که در محیط جنگلی واقع شده اند و محیط زیست اجازه برداشت از این معادن را نمی دهد.
مومیوند گفت: هم اکنون برخی معادن روباز برای استخراج سنگ تا عمق ۷۰ متر نیز پیشروی کرده اند که علاوه بر این آسیب زیست محیطی، ایمنی و صرفه اقتصادی کمتری نسبت به استخراح زیرزمینی دارند.
وی هشدار داد با ادامه روند فعلی برداشت، ذخایر سنگ منطقه تا ۱۰ سال آینده رو به اتمام خواهد بود و امروز که این محوز برای لرستان صادر شده باید از فرصت ایجاد شده برای اشتغال، ارزش افزوده و حفظ محیط زیست استفاده کرد.
وی با بیان اینکه اجرای این مهم برند لرستان را در دنیا معرفی می کند افزود: در حال حاضر ۲۰ معدن سنگ با اشتغال مستقیم یکهزار و ۴۰۰ نفر در دوره چگنی فعال است که با ذخیره سنگ انها، این میزان فرصت شغلی از دست می رود.

**طرحی با مجوز شورای عالی معادن و شورای عالی محیط زیست معطل معارضان محلی
معاون امور معدنی و اکتشافات صمت لرستان ادامه داد: طرح مطالعات استخراج زیرزمینی سنگ تزیینی کشور در لرستان دارای مصوبه شورای عالی محیط زیست و مجوز شورای عالی معدن است اما به دلیل اعتراض بهره برداران محلی، همچنان روی کاغذ مانده است.
مومیوند تصریح کرد: بهره برداران محلی سال ها از معادن منطقه به صورت سنتی برداشت کرده اند و به دلیل ناآگاهی با طرح فعلی مخالفت می کنند چرا که معتقدند در صورت اجرای استخراج زیرزمینی منافع آنها به خطر می افتد.
وی گفت: به همین منظور چندین جلسه توجیهی با بیش از ۲۰۰ نفر اهالی منطقه برگزار و تصاویر و ویژگی های استخراج زیر زمینی برای انان بازگو و تشریح شده اما به نظر می رسد عده ای همچنان اهالی منطقه و بهره برداران محلی را به دلیل سودجویی خود تحریک می کنند و با دادن اطلاعات غلط به آنها، مردم محلی را در مقابل این طرح عظیم قرار می دهند.
وی با بیان اینکه اعتبار این طرح ملی است بیان کرد: باید از این فرصت برای اقتصادی و صنعتی کردن فعالیت های معدنی استان استفاده کرد که به همین منظور قرار است جلسات دیگری با حضور معارضان و فرماندار دوره چگنی برگزار شود.
مومیوند یاداور شد: مطالعات مقدماتی طرح با برداشت تصاویر هوایی انجام شده و هم اکنون که نیازمند حفر تونل برای شناخت تکنوتیک در عرصه های مختلف هستیم، طرح متوقف شده است.

**برداشت ۱۷ نوع ماده معدنی از ۱۲۷ معدن فعال لرستان
معاون امور معدنی و اکتشافات اداره کل صنعت، معدن و تجارت لرستان گفت: در حال حاضر ۱۷ نوع ماده معدنی از ۱۲۷ معدن فعال استان استخراج می شود.
مومیوند با بیان اینکه ۲۳۰ محدوده معنی در استان وجود دارد، افزود: ۱۰۳ معدن نیز غیرفعال است که اطلاعات آنها برای تعیین تکلیف و تبدیل به پارک به وزارت صنعت، معدن و تجارت ارسال شده است.
وی اظهار داشت: سال گذشته ۶ میلیون و ۳۴۰ هزار تن ماده معدنی از استان لرستان استخراج شده که این میزان معادل ۹۱ درصد تعهد استان است.
وی با بیان اینکه در این شاخص لرستان جز استان های نخست کشور محسوب می شود، گفت: ذخیره معادن استان ۵۸۸میلیون تن برآورد شده که عمده آن سنگ لاشه و تزیینی است.
مومیوند بیان کرد: لرستان در حالی ۲ درصد ذخیره سنگ کشور را دارد که ۶ درصد میزان استخراح کشور را داراست.

** فعالیت سنتی موجب هدررفت منابع معدنی شده است
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری لرستان نیز گفت: فعالیت سنتی و عدم نوآوری موجب هدررفت منابع معدنی استان می شود.
احمد مرادپور افزود: ذخایر زیرزمینی به عنوان ثروت های ملی و استانی نقش مهمی در توسعه پایدار دارند بدین معنا که باید با حفظ محیط زیست و منابع طبیعی از این داشته ها استفاده کرد.
وی تصریح کرد: چنانچه فعالیت یک معدن منجر به نابودی و یا تخریب محیط زیست شود، هر اندازه که استخراج از آن واحد دارای ارزش اقتصادی باشد، باز هم دچار زیان شده ایم.
مرادپور اضافه کرد: در سال های گذشته معادن استان به افراد غیرتخصصی واگذار شده و امروز نتیجه این امر، تعطیلی برخی واحدهاهی سنگبری استان با قدمت ۴۰ سال است.
وی همچنین با انتقاد از اینکه در گذشته وسعت بسیاری تحت عنوان معدن به افراد واگذار می شد، بیان کرد: در حال حاضر این واگذاری ها محدود شده و باید علاوه بر توجه به این امر، استخراج از معادن به سمت مواد کم حجم با ارزش افزوده بالا سوق داده شود.